Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Nieuwsbrief Femmes for Freedom

29 juli 2024

Lieve vrienden en vriendinnen,

Wat fijn dat wij jullie weer mogen bijpraten over alles wat er speelt bij Femmes for Freedom. Jullie vertrouwen en steun betekenen de wereld voor ons. Zonder jullie zouden we deze strijd niet kunnen voeren. Dank jullie wel voor jullie onvoorwaardelijke steun; het geeft ons de kracht en vastberadenheid om door te gaan.
 
Het spijt ons dat het even stil is geweest, maar achter de schermen hebben we hard gewerkt aan onze missie om de rechten van meisjes en vrouwen te verdedigen, zowel nationaal als internationaal. Samen kunnen we echt een verschil maken.

Met warme groet,
Shirin Musa, directeur

 

Nationaal

Kwantitatief Onderzoek Alliantie Jong Gelijk
Samen met partners als Rutgers, NJR en Stichting Plattelandsjongeren hebben we onderzoek gedaan naar gender- en seksualiteitsnormen onder jongeren. Onze focus lag speciaal op queer jongeren van kleur, biculturele meiden en jongeren uit plattelandsgebieden. De resultaten zijn onlangs gepresenteerd en vormen de basis voor verdere acties om obstakels voor deze jongeren te verminderen.

 

Politieke strijd voor meisjes- en vrouwenrechten in Nederland
Tijdens het Algemeen Overleg Emancipatie heeft Sarah Dobbe (SP) het belang van de internationale agendering van huwelijkse gevangenschap en de steun aan grassroots organisaties benadrukt. Ook heeft ze gevraagd naar de huidige stand van zaken omtrent de financiering hiervan. We danken Sarah voor haar inzet en betrokkenheid.

Het wetsvoorstel voor de modernisering van mensenhandel is naar de Tweede Kamer gestuurd. Helaas erkent het voorstel de huwelijkse uitbuiting van verborgen vrouwen niet, ondanks erkenning in internationale verdragen. FFF heeft zich hier sterk voor gemaakt en blijft pleiten voor erkenning binnen de Nederlandse wet. We zijn Michiel van Nispen (SP) dankbaar voor zijn inspanningen om dit onderwerp op de politieke agenda te houden. Deze inspanningen zijn cruciaal om slachtoffers beter te beschermen en daders te vervolgen.

Schaduwrapportage
Als actief lid van het Nederlandse CEDAW Netwerk heeft FFF een belangrijke bijdrage geleverd aan het schaduwrapport 'Mind the gap: Adressing Policy Gaps in Women's Rights'. Samen met 90 Nederlandse ngo’s hebben we onze bezorgdheid geuit over het genderneutrale beleid van de overheid, dat genderstereotypen versterkt en de positie van biculturele meisjes en vrouwen ondermijnt. Dit beleid mist een genderresponsieve en intersectionele benadering, wat invloed heeft op gendergerelateerd geweld, mensenhandel, discriminatie op de arbeidsmarkt en de positie van vrouwelijke arbeidsmigranten. De COVID-19-pandemie heeft deze ongelijkheden verder vergroot. Het rapport vormt belangrijke input voor een constructieve dialoog met de overheid.

Commission on the Status of Woman
Op 22 januari 2024 vond de jaarlijkse ngo-briefing plaats ter voorbereiding op de 68e Commission on the Status of Women (CSW). Maatschappelijke organisaties en de delegatie vanuit de ministeries van OCW en BZ wisselden ideeën uit over de prioriteiten van Nederland en de aanbevelingen van het maatschappelijk middenveld voor de politieke onderhandelingen. Namens FFF riep Shirin Musa de Nederlandse overheid op om beleid te ontwikkelen dat online problemen met seksueel en gendergerelateerd geweld (SGBV) aanpakt. Bekijk hier alle aanbevelingen van het maatschappelijk middenveld voor CSW68. 

 

Internationaal

Ons werk in het VN-hoofdkwartier in New York
Op uitnodiging van Vital Voices bezocht Shirin Musa het VN-hoofdkwartier voor de opening van de tentoonstelling 'Portraits of Progress: Women Powering The Global Goals'. Deze tentoonstelling belichtte de cruciale bijdragen van vrouwelijke pioniers aan de Sustainable Development Goals van de VN en benadrukte de cruciale rol van vrouwen in het bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. We zijn trots op de internationale erkenning die deze tentoonstelling opleverde voor FFF. Het was een inspirerende gelegenheid om verbindingen te leggen met andere vrouwenorganisaties en nieuwe ideeën op te doen voor ons toekomstige werk.

 

Internationale Vrouwendag in het hoofdkwartier van DVF
Internationale Vrouwendag bij het hoofdkwartier van DVF in New York stond dit jaar in het teken van 'Women in Charge'. FFF was vereerd om uitgenodigd te worden door Diane von Fürstenberg, de uitvinder van de iconische wikkeljurk en een feministisch icoon. Tijdens een lunch met topvrouwen uit verschillende sectoren presenteerde FFF haar werk en ontmoette journaliste Gloria Steinem. Tijdens het 'Architects of Progress'-panel bespraken we met andere leiders de rol van vrouwen in mondiale vooruitgang, met nadruk op inclusiviteit, gelijkheid en duurzame ontwikkeling.

 

FFF in Gran Canaria: een stap naar een betere wereld voor vrouwen
Op uitnodiging van vrouwenrechtenorganisatie Ettakwa reisde FFF naar Gran Canaria om te bespreken hoe we de wereld beter kunnen maken voor vrouwen. We brachten activisten, academici en politici samen om ideeën uit te wisselen over hoe huwelijkse gevangenschap in de Spaanse wet erkend kan worden.

 

Europees Parlement
Dankzij de inzet van de Belgische politica Assita Kanko (Europese Conservatieven en Hervormers) is een belangrijk amendement aangenomen in de commissie van Justitie van het Europees Parlement. Dit amendement richt zich op Europese slachtoffers van gedwongen huwelijk en huwelijkse gevangenschap, en garandeert consulaire, juridische en psychosociale steun voor hen​ in het buitenland.
 
Als dit amendement EU-wetgeving wordt, moeten lidstaten bij consulaire bescherming aan niet-vertegenwoordigde burgers, rekening houden met de specifieke behoeften van kwetsbare groepen door een intersectionele benadering toe te passen. Dit omvat aandacht voor kwetsbare groepen, zoals niet-begeleide minderjarigen, slachtoffers van gedwongen huwelijk of huwelijkse gevangenschap, zwangere vrouwen, personen met beperkte mobiliteit, ouderen, personen met een handicap en individuen die risico lopen op discriminatie volgens Artikel 21 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Klik hier voor de volledige tekst van het amendement.

 

Meldpunt Verdwenen Vrouwen
We hebben het Meldpunt Verdwenen Vrouwen gelanceerd om informatie te verzamelen over vrouwen die na een verblijf in het buitenland niet naar Nederland zijn teruggekeerd. Dit initiatief is cruciaal om hun belangen te behartigen en de Nederlandse overheid aan te sporen tot betere bescherming en ondersteuning. Kent u iemand die na een verblijf in het buitenland niet is teruggekeerd? Laat het ons weten via meldpunt@femmesforfreedom.com.

Jaarverslag 2023
Ons jaarverslag 2023 staat online! Ontdek wat we het afgelopen jaar hebben bereikt voor individuele meisjes en vrouwen met bi-culturele achtergrond, en hoe we hebben gestreden voor systeemverandering. Speciale dank aan onze donateurs en supporters! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Imane's vertrek
Na zes jaar van toegewijde en hartverwarmende dienst heeft Imane Daoudi FFF verlaten. We willen haar uit de grond van ons hart bedanken voor haar onschatbare bijdrage aan het redden van vele meisjes en vrouwen en haar onvermoeibare inzet voor systeemverandering. Haar passie en toewijding hebben een blijvende impact gemaakt. We zullen haar enorm missen.

 

Nieuwe voorzitter bij FFF!
Met trots verwelkomen we Josje Bootsma als onze nieuwe voorzitter. Sinds november 2023 vervult zij deze rol met veel enthousiasme en toewijding. We zijn ook verheugd om onze nieuwe bestuursleden aan te kondigen: Desiree Joustra als secretaris en Koos van Eyk als penningmeester, beide sinds december 2023. Naast deze nieuwe gezichten blijft Geertjaap Buth ons team versterken als algemeen bestuurslid.
 
Onze dank gaat uit naar Muriel van der Klei en Nazia Rafiq voor hun waardevolle bijdragen aan FFF. Hun inzet en betrokkenheid hebben ons geholpen te groeien en onze missie te blijven vervullen. Met deze geweldige nieuwe leiding kijken we vol vertrouwen uit naar de toekomst.

FFF in de media
Ons bezoek aan Spanje, waar we de erkenning van huwelijkse gevangenschap in de Spaanse wet bespraken, kreeg aandacht in diverse Spaanse media. Daarnaast zijn we verschenen in het Straatjournaal en het tijdschrift Vriendin.

Doneer
Help ons de strijd voor de vrijheid en veiligheid van meisjes en vrouwen voort te zetten. Jouw steun betekent de wereld voor ons en maakt een cruciaal verschil. Samen kunnen we hun levens dragelijker maken, veranderen en een veilige toekomst garanderen. Klik hier om te doneren en word deel van onze missie.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen