Met veel trots presenteer ik u MODO (in samenwerking met EW). Wat is MODO? Een portrettengalerij is misschien nog wel de beste omschrijving. Van Nederlandse moeders en hun dochters met een migratie-en vluchtelingenachtergrond
U kent ons ongetwijfeld uit de krant, en laten we eerlijk zijn, lang niet altijd in positieve zin. En als het positief is, zijn we toch vaak slachtoffer van iets. En meestal overheerst dat beeld ons andere werk. Allemaal heel begrijpelijk, maar we willen zo graag dat u ons beter leert kennen als wat we zijn, uw landgenoot, en onderdeel van de toekomst van Nederland.
Een anekdote. Een paar jaar geleden deed ik mee aan een gesprek over plannen voor Rotterdam, de stad waar ik ben opgegroeid. Twee andere mensen namen deel aan de discussie. Ik woonde toen 40 jaar in Rotterdam, de andere twee een jaar of vijf. Twee keer vroegen de discussieleiders waar ik vandaan kwam - en natuurlijk geen enkele keer aan de andere twee. Terwijl de mensen die me kennen weten dat ik als ik boos ben echt heel mooi plat Rotterdams begin te praten. Nou ja, dat gebeurt en ik kan daar over klagen - en dat doe ik ook graag hoor - maar het leek me veel beter om u in de praktijk te laten zien dat u een heleboel landgenoten hebt, die u nog niet kent, maar waar hele interessante mensen bij zitten. Allemaal dezelfde achtergrond, maar voor de rest heel verschillend. Gelovig en ongelovig. Jong en oud. Met hoofddoek en zonder hoofddoek. Met en zonder academische opleiding. Met soms moeilijk uit te spreken achternamen. Maar allemaal vastbesloten iets moois van hun leven en Nederland te maken. En hun prestaties zijn niet kinderachtig. Bekijk de MoDo. Ik hoop dat het kan dienen als aanleiding voor een gesprek, de volgende keer dat u ons tegenkomt. Blader eens door deze portretten, en laat mij weten of ze u hebben geholpen om een klein beetje anders naar deze vrouwen te kijken.
Met warme groet,
Shirin Musa
Directeur Femmes for Freedom & gasthoofdredacteur MODO