Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

DOE MEE VOOR DE #DOCHTERREGELING!

22 november 2024

Op 25 november begint Orange The World, een wereldwijde campagne om geweld tegen meisjes en vrouwen te stoppen. Overheidsinstanties, gemeenten en andere organisaties kleuren oranje om het belang van veiligheid en gelijkheid te benadrukken. Ook in Nederland.

Maar hoe geloofwaardig is Nederland wanneer onze eigen overheid – en met name het Ministerie van Buitenlandse Zaken – slachtoffers van seksueel geweld door huwelijksdwang en achterlating in het buitenland, in de steek laat? Of als lokale overheden de leerplichtwet en andere maatregelen niet handhaven om gedwongen huwelijken en achterlating in het buitenland te voorkomen?

 

Dit is het verhaal van Nadia. Zij groeide op in Nederland met dromen en toekomstplannen, maar haar leven veranderde abrupt. In groep 8 werd Nadia gedwongen uitgehuwelijkt, verkocht voor 10.000 dollar en achtergelaten in Afghanistan. Na haar verdwijning vroeg niemand waar ze was gebleven. Waar was onze overheid?

Na 18 jaar gevangenschap wist ze met gevaar voor eigen leven uit Afghanistan te ontsnappen. Wanhopig klopte ze aan bij de Nederlandse ambassade in Pakistan. Het antwoord? "Sorry mevrouw, u bent uw Nederlandse nationaliteit verloren omdat u die tijdens uw verblijf in het buitenland niet tijdig heeft verlengd." Dat Nadia hier geen controle over had en 18 jaar lang was opgesloten, maakte niets uit. De Nederlandse wet werd gebruikt om haar hulp te weigeren.

Nadia is niet de enige. Er zijn honderden bi-culturele Nederlandse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld, huwelijksdwang en achterlating in het buitenland. Zij zijn door Nederlandse ambassades weggestuurd omdat ze minderjarig waren of hun nationaliteit en verblijfsrecht verloren hadden.

Hoeveel levens moeten nog kapot gaan voordat de Nederlandse politiek eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt? De fundamentele mensenrechten van deze vrouwen zijn tot drie keer toe geschonden: door hun familie bij gedwongen achterlating, door een overheid die hun vermissing niet opmerkte, en door een staat die hen weigerde te helpen toen ze zelf om veiligheid aanklopten. Dit mag nooit meer gebeuren - sta samen met ons op tegen dit onrecht!

 

Wij, Femmes for Freedom, roepen op tot de onmiddellijke invoering van de #dochterregeling. Deze regeling moet vrouwen zoals Nadia:

  • helpen door hun Nederlandse nationaliteit of verblijfsstatus te herstellen na een onvrijwillig verblijf in het buitenland;
  • ervoor zorgen dat zij, wanneer zij zich bij een Nederlandse ambassade melden, per direct in veiligheid worden gebracht;
  • juridische en consulaire hulp krijgen om veilig naar Nederland terug te keren;
  • garanderen dat zij bij aankomst in Nederland worden opgevangen in de vrouwenopvang (omdat vrouwen zonder nationaliteit of verblijfsrecht volgens de Nederlandse regels nu niet eens recht hebben op veilige opvang).

 

Hoe kun jij helpen?

  1. Vraag aandacht voor de #dochterregeling: Gebruik deze hashtag in de weken van Orange The World op sociale media.
  2. Deel een foto met #dochterregeling: Maak een herkenbare of onherkenbare foto en deel deze met de hashtag.
  3. Breng de #dochterregeling onder de aandacht: Gebruik online platforms of persoonlijke ontmoetingen om de #dochterregeling te bespreken met gemeenten, ministeries en andere deelnemende instanties aan Orange The World. Vraag hen om gehoor te geven aan de verdwenen meisjes en vrouwen.
  4. Stuur een bericht via sociale media: Gebruik de hashtag #dochterregeling om de leiders van de coalitiepartijen en andere beleidsmakers op te roepen hun beloften uit het regeerakkoord na te komen. Tag bijvoorbeeld:

Volg ons op sociale media en deel onze berichten:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via onze website om op de hoogte te blijven van ons werk. Samen vechten wij niet alleen voor rechtvaardigheid, maar ook voor vrijheid, veiligheid en gelijkheid. We roepen de overheid op om de naleving en handhaving van mensen- en vrouwenrechtenverdragen serieus te nemen.

 

Lees hier alles over de Dochterregeling.

 

Voorbeelden voor social media posts:

Nadia wist na 18 jaar huwelijkse gevangenschap in het buitenland de Nederlandse ambassade te bereiken. Die weigerde hulp: ze had haar nationaliteit niet tijdig verlengd. Ik sta op voor de #Dochterregeling. Jij ook? www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

Achtergelaten in het buitenland, gevangen in een gedwongen huwelijk. En als je na 15 jaar ontsnapt, weigert je eigen ambassade hulp. Had  je je paspoort maar moeten verlengen... Stop dit onrecht, steun de #dochterregeling www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

Uitgehuwelijkt, achtergelaten, na lange tijd ontvlucht - maar je eigen Nederlandse overheid wil niet meer helpen. Als het mij was overkomen, had ik gehoopt dat andere Nederlandse vrouwen voor mij zouden opstaan. Ik steun de #dochterregeling. Jij ook? www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

Als moeder zou ik alles doen om te zorgen dat mijn dochter haar eigen toekomst kan bepalen. Dat zouden we toch samen ook voor alle dochters moeten doen? Maak de #dochterregeling werkelijkheid! www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

Nederland, laat je dochters niet langer in de kou staan! Vrouwen die tegen hun wil jaren in huwelijkse gevangenschap in het buitenland werden vastgehouden, moeten hier veilig mogen terugkeren  #dochterregeling www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

De wet zou een bescherming moeten zijn, geen stok om mee te slaan! Stop het onrecht tegen gedwongen uitgehuwelijkte, in het buitenland achtergelaten  vrouwen —  die met de wet in de hand worden weggestuurd. Steun de #dochterregeling www.femmesforfreedom.com/nieuws/doe-mee-voor-de-dochterregeling.

Deel, mail of print deze pagina
Icon Facebook Icon Twitter Icon LinkedIn Icon e-mail Icon WhatsApp Icon Printen