Het kan zijn dat je pijn hebt tijdens de seks. Dit kan een medische reden hebben, zoals een soa of schimmelinfectie. Het kan ook een psychische reden hebben: je bent bang voor seks, hebt geen zin, bent te gespannen. Als je een keertje pijn hebt, is dat niet erg. Als je vaak pijn hebt tijdens de seks, dan is het goed om naar je dokter te gaan. De dokter kan samen met jou erachter komen waarom je pijn hebt en wat je eraan kan doen.
Heb je zin in seks met je partner, maar lukt het niet? Heb je het gevoel dat je vagina “op slot” schiet tijdens de seks, waardoor je partner er niet in kan met zijn penis of iets anders? Dan kan het zijn dat je vaginisme hebt. Vrouwen met vaginisme spannen hun vagina onbewust zo sterk aan, dat er niets in de vagina kan. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk of erg pijnlijk om met de penis de vagina in te gaan. Het kan zijn dat je partner zich onbevredigd gaat voelen en er afstand tussen jullie ontstaat.
Bij sommige vrouwen is het niet duidelijk waar vaginisme door ontstaat. Het kan komen door angst, een trauma of relatieproblemen. Sommige vrouwen worden ermee geboren. Anderen krijgen vaginisme op latere leeftijd. Vaginisme in een relatie kan erg moeilijk zijn voor beiden. Niet kunnen genieten van seks en pijn hebben is erg vervelend. Vaginisme is vaak goed te behandelen. Je kunt hiervoor naar de huisarts gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog en naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Het is belangrijk dat je partner jouw klachten serieus neemt en met je meegaat naar de huisarts. Je partner mag je absoluut niet dwingen om toch geslachtsgemeenschap te hebben.