De opening van je vagina loopt als een soort elastische buis met slijmvlies binnen door naar je baarmoederhals. Meestal is die ‘buis’ best strak. Maar je vagina is rekbaar en soepel. Het is de opening waar de penis tijdens de seks naar binnen en buiten gaat. Als je zwanger bent, kan er zelfs een baby doorheen. De lengte van de vagina is bij iedereen anders, ergens tussen de 7 en 9 centimeter.
Als je ongesteld bent, komt er bloed uit je vagina. Er kan ook doorzichtige of witte slijm uit je vagina komen. Dat noemen we afscheiding en dat is normaal. Heeft je afscheiding een rare kleur, ruikt het vies of voelt het raar? Dan is het goed om naar de dokter te gaan.
De baarmoeder is een klein orgaan in je buikholte. De baarmoeder is zo groot als een vuist en heeft de vorm van een omgekeerde peer. Het bolle gedeelte van de peer is het baarmoederlichaam. Het onderste smalle gedeelte is de baarmoederhals. Die ligt diep achterin de vagina. De baarmoedermond sluit de baarmoederhals af. Een vrouw heeft aan iedere kant van haar baarmoeder eierstokken en eileiders. In de eierstokken worden eicellen (eitjes) gemaakt. Elke maand gaat zo’n eitje via de eileider naar je baarmoeder. Als het eitje wordt bevrucht door het sperma van een man, dan kan in de baarmoeder een baby groeien. Als een eitje niet wordt bevrucht sterft het eitje af en word je ongesteld.
Wanneer je dertig jaar oud bent, krijg je een brief waarin je wordt opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Met dat onderzoek word je gecontroleerd op baarmoederhalskanker. Deze test herhalen ze iedere vijf jaar. Je beslist zelf of je je wilt laten testen.
Wanneer je in de puberteit zit, word je op een dag voor het eerst ongesteld. Dat wordt ook wel menstruatie genoemd. Er komt dan steeds een beetje bloed, vermengd met slijm, uit je vagina. Dat duurt ongeveer 5 tot 7 dagen. Een normale ongesteldheid komt ongeveer 1 keer per maand. Een paar weken voordat je ongesteld wordt, heb je je eerste eisprong. Vanaf dat moment kun je zwanger raken. Als je eitje niet wordt bevrucht, dan maakt de baarmoeder zichzelf schoon en word je ongesteld. Hoe vaak je ongesteld wordt en hoe lang je menstruatie duurt, is bij elke vrouw anders. Ben je ongesteld? Dan hoef je dat aan niemand te vertellen. Je mag in Nederland niet uitgesloten worden van activiteiten of gebouwen, omdat je ongesteld bent.
Als je ongesteld bent, of vlak ervoor, kan het zijn dat je je niet zo lekker voelt. Je hebt misschien buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, gezwollen en pijnlijke borsten, maag-en darmklachten en je kan moe of chagrijnig zijn. Dat komt door je hormonen die alles in de war schoppen. Deze klachten komen helaas vaak voor. Als je veel last hebt van je menstruatie, dan kan je er met je huisarts over praten. Je huisarts kan meedenken om je klachten te verminderen. Bij sommige vrouwen helpt het om te wisselen van anticonceptie of er juist mee te beginnen. Je gebruikt de pil dan dus niet (alleen) om niet zwanger te worden, maar ook om je klachten te verminderen.
Je kunt seks hebben tijdens je menstruatie. Maar niet iedereen vindt het fijn. Jij bepaalt of je wel of geen seks wil hebben. Let wel op; zelfs wanneer je menstrueert, kun je zwanger worden of een soa krijgen. Gebruik dus altijd de juiste voorbehoedsmiddelen. Dat zijn middelen die voorkomen dat je zwanger wordt of een soa krijgt. Als je de pil gebruikt (anticonceptie) met een stopweek, dan kun je tijdens die stopweek niet zwanger raken. Maar dan moet je de pil wel iedere dag innemen.
Wanneer je ongesteld bent, kun je het bloed opvangen met maandverband, tampons of een menstruatiecup. Wat jij kiest, ligt helemaal aan wat jij fijn vindt.
Maandverband
Een maandverband is een strook verband dat je in je onderbroek plakt. Het maandverband vangt tijdens de menstruatie het bloed uit de vagina op. Het beste is om iedere 3 tot 4 uur je maandverband te vervangen voor een goede hygiëne. Voor het slapen gaan breng je een schoon maandverband aan, dat je ’s ochtends verschoont. Er zijn verschillende soorten en maten maandverband. Je hebt dun maandverband, voor als je niet veel bloed verliest. Of dikke en een lange maandverband voor het slapen gaan, zodat je niet doorlekt. Er bestaan ook inlegkruisjes, die je vooral gebruikt bij afscheiding.
Tampon
Een tampon is een staafje van samengeperste watten zo groot als je duim, met een touwtje eraan. Je stopt het in je vagina, waar deze zich volzuigt met het bloed. Het touwtje blijft buiten de vagina hangen, hiermee kun je de tampon weer verwijderen. Wanneer de tampon vol is, of iedere 3 tot 4 uur, kan je het verwijderen en een nieuwe plaatsen. Een tampon is erg handig, omdat je ermee kunt zwemmen. Verschoon de tampon zodra je uit het water komt. Tampons bestaan in verschillende maten. Aan het begin en einde van je menstruatie kun je een kleinere tampon gebruiken en in het midden een grotere, omdat je dan meer bloed verliest. Het kan soms moeilijk zijn om een tampon in te brengen. Je kan er dan voor kiezen om maandverband te gebruiken, of bijvoorbeeld een glijmiddel speciaal om de tampon in te brengen. Probeer het uit en kijk wat het beste werkt en lekker zit. Een tampon kan jou niet ontmaagden. Het maagdenvlies sluit je vagina niet af, maar is een soepel randje weefsel rond de ingang van de vagina. Daar past een tampon prima doorheen.
Met een tampon in, kan je gewoon plassen. Het is dan wel handig om het touwtje van de tampon even aan de kant te doen. Poepen met een tampon is niet fijn. Doordat je drukt, kan de tampon eruit vallen. Wanneer je een tampon verwijderd en een schone inbrengt, is het belangrijk om altijd goed je handen te wassen.
Menstruatiecup
Een menstruatiecup vangt het bloed en vocht op dat je verliest tijdens je menstruatie. Het is gemaakt van zacht kunststof. Je doet deze net als een tampon in je vagina, maar dan wat lager. Om deze in te brengen vouw je het zachte materiaal eerst dubbel. Dan houd je de schaamlippen uit elkaar en duw je de menstruatiecup je vagina in. Daar veert het materiaal terug en zorgt op die manier voor een veilige bescherming. Het fijne aan een cup is dat je het vaker kunt gebruiken. Dat is ook beter voor het milieu. Iedere 4 tot 8 uur verwijder je de cup om deze leeg te gieten in het toilet. Na deze schoongemaakt te hebben met water of een doekje, plaats je de cup terug. Zorg ervoor dat je dit altijd met schone handen doet. De cups zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Het ligt aan je leeftijd en of je kinderen hebt gehad, welke maat je nodig hebt.
Borsten zijn er in alle vormen en maten. Iedereen heeft andere borsten. Elke borst heeft een tepel en tepelhof. Maar ook die zijn bij iedereen anders. Ook je linker- en rechterborst zijn nooit helemaal hetzelfde.
Borsten van binnen
Het grootste deel van je borsten bestaat uit melkklieren. Deze melkklieren zorgen voor borstvoeding als je zwanger bent. De melk komt dan uit je tepels, wanneer de baby eraan zuigt. Als je zwangerbent worden je borsten elke maand groter en gevoeliger door hormonen. Ze maken zich klaar voor de borstvoeding. Daarnaast bestaan je borsten uit vetweefsel. Hoe groot je borsten zijn, ligt aan hoeveel vetweefsel je hebt en wil dus niets zeggen over of ze goed zijn, mooi of lelijk.
Borsten en seks
Veel vrouwen vinden het lekker als hun borsten en tepels worden aangeraakt tijdens de seks. Door henzelf of door hun partner. De borsten en tepels van een vrouw zijn gevoelige plekken. Wanneer die worden aangeraakt, gestreeld of gezoend, kunnen vrouwen opgewonden raken. Voor iedereen verschilt het wat ze fijn vinden. Sommige vrouwen vinden het niet fijn wanneer anderen met hun borsten spelen. Als jij het niet fijn vindt, zeg dat dan tegen je partner.
De clitoris is het meest gevoelige lekkere plekje bij een vrouw. Het zit aan de bovenkant op de plek waar de schaamlippen samenkomen. De clitoris is veel groter dan je denkt. Het lijkt op een klein bobbeltje, maar het grootste deel van de clitoris zit aan de binnenkant van je lichaam. Verborgen achter de schaamlippen en rondom de ingang van de vagina. Om de clitoris heen, zit nog een klein laagje huid. Dit wordt ook wel de hoed genoemd. Wanneer jijzelf met je hand of je partner langer over je clitoris wrijft, kan je klaarkomen.
Mannen staan er om bekend dat ze vaak zin hebben in seks. Maar ook vrouwen hebben vaak zin in seks. Dat is normaal. Je wilt aangeraakt worden, zoenen of seks hebben. Soms heb je zelfs extra veel zin in seks. Dat kan ook met je hormonen te maken hebben.
Wanneer je zin hebt in seks als vrouw, zwellen je schaamlippen op, worden je tepels stijf en je vagina nat. Vaak zijn deze plekken dan extra gevoelig. Wanneer jijzelf of je partner het aanraakt, voelt dat erg fijn. Maar, opgewonden zijn is alleen een lichamelijk teken. Als jij in je hoofd geen zin hebt in seks, maakt het niet uit wat je lichaam aangeeft. Vergeet nooit dat nee ook echt nee betekent. Ook voor je partner. Als hij een erectie heeft (een stijve penis) betekent het niet altijd dat hij ook zin heeft in seks.
Sommige plekjes op je lichaam zijn extra gevoelig wanneer ze worden aangeraakt, gelikt of gestreeld. Bij iedereen kunnen die plekjes anders zijn. Deze plekjes zitten op verschillende delen van je lichaam. Bij het likken van de oren, zoenen van de nek mond en lippen kunnen vrouwen en mannen zin krijgen in seks. De rug of de binnenkant van de benen kunnen ook extra gevoelig zijn. Wat jij lekker vindt en waardoor jij zin krijgt in seks, is erg persoonlijk.
Het is goed om te weten waar deze plekjes zitten bij je partner, maar ook bij jezelf. Op die manier kun je elkaar in bed vertellen wat je wel en niet fijn vindt. Het is belangrijk dat niet alleen je partner opgewonden is, maar dat jij ook opgewonden bent. Voor vrouwen duurt het vaak wat langer dan voor mannen om opgewonden te raken. Neem daarom rustig de tijd. De penis hoeft niet meteen in de vagina. Dat kan onprettig zijn.