Het is niet leuk om vóór het trouwen na te denken over een mogelijke scheiding of overlijden van een partner. Maar soms loopt het leven anders dan gepland. Wij zien dagelijks vrouwen die geen recht hebben op partneralimentatie, omdat ze niet voor de wet zijn getrouwd. Vrouwen die mee moeten betalen aan de schulden van hun partner. Vrouwen die hun bruidsschat niet krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om over geldzaken te praten en afspraken te maken. Lees hier wat je moet regelen.
Getrouwd vóór 1 januari 2018 - Gemeenschap van goederen
Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd en heb je niets geregeld bij de notaris? Dan ben je in gemeenschap van goederen getrouwd. Al jullie bezittingen (zoals huis, auto of bedrijf) en schulden van vóór en tijdens het huwelijk zijn van jou en je partner samen. Gaan jullie scheiden? Dan moeten jullie alle bezittingen en schulden door de helft delen.
Voorbeeld: Je hebt voor je huwelijk een auto gekocht met je eigen geld. Als je gaat trouwen is je echtgenoot automatisch mede-eigenaar. Als jullie gaan scheiden dan is de auto voor de helft van hem. Ook al heeft hij er niets voor betaald.
Getrouwd op of na 1 januari 2018 – Beperkte gemeenschap van goederen
In 2018 zijn de regels veranderd. Ben je op of na 1 januari 2018 getrouwd of heb je trouwplannen? Als je niets regelt dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat je tijdens het huwelijk samen opbouwt bij een scheiding gelijk wordt verdeeld. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk blijven privé en worden dus ook niet verdeeld tussen de partners.
Voorbeeld: Je hebt voor je huwelijk een auto gekocht met je eigen geld. Als je gaat scheiden blijft de auto alleen van jou en kan je partner niet de helft van de waarde van de auto opeisen.
Als je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt zijn alle bezittingen, vermogen (geld) en schulden van vóór het huwelijk privé-eigendom. Alles wat je opbouwt vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn, is van jullie samen. Dus ook de schulden. Om dit te voorkomen kun je, voordat je trouwt, het formulier Overzicht bezittingen, vermogen en schulden invullen. Heeft je partner schulden? Schrijf het schuldbedrag op. Zet jullie handtekening en bewaar beiden een exemplaar. Geef voor de zekerheid ook een kopie aan iemand die je vertrouwt. Als jullie gaan scheiden of als je partner overlijdt heb je bewijs dat de schulden voor het huwelijk zijn gemaakt en ben je niet verantwoordelijk.
Bruidsschat tip: Het overzicht is ook handig voor de huwelijkscadeaus (bruidsschat) die je krijgt voordat je trouwt. Heb je een gouden armband gekregen? Schrijf het op in het overzicht. Zo heb je bewijs dat het van voor het huwelijk was en wordt het niet gerekend tot het gezamenlijk eigendom. Probeer je bruidsschat zoveel mogelijk voor je huwelijk te krijgen. Alles wat je tijdens en na je huwelijk krijgt, is automatisch van jullie beiden. Tenzij je dit anders regelt bij de notaris.
Willen jullie zelf bepalen wat je wel en niet samen deelt? Of juist vastleggen dat alles van jullie samen is? Dat kan bij de notaris door het vastleggen van huwelijkse voorwaarden. De huwelijkse voorwaarden is er om het vermogen tussen partners te regelen, maar kan ook helpen om je te beschermen tegen de schulden van je partner. Bezittingen die tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan, kunnen op deze manier van jou blijven. Bijvoorbeeld je spaargeld, een waardevolle kunstcollectie, je bruidsschat. Je kunt tussentijds jullie huwelijkse voorwaarden altijd aanpassen.
Let op: Een imam heeft in Nederland niet dezelfde functie als een notaris. De afspraken die jullie bij de imam hebben gemaakt gelden niet als huwelijkse voorwaarden in Nederland.
Het Nederlandse recht kent geen bruidsschat. Er zijn in Nederland rechtszaken geweest over de bruidsschat waar de rechter heeft beslist dat het onderling verdeeld moet worden. Rechtszaken waarin de rechter heeft beslist dat de man niet verplicht is om de bruidsschat aan de vrouw te geven. Het opeisen van een bruidsschat kun je dus niet afdwingen via de rechter.
Er zijn twee oplossingen:
Wat kun je afspreken in je huwelijkse voorwaarden:
Als je geen Nederlands kunt, kan de notaris een tolk regelen. De afspraken die bij de notaris zijn vastgelegd, staan vast tussen jou en je partner. Je hebt altijd de vrijheid om deze afspraken samen met je partner te veranderen. Ook hiervoor moet je naar de notaris. Je kunt ook tijdens je huwelijk naar de notaris om afspraken vast te leggen. De gemiddelde prijs per uur van een notaris is € 103.50. Kijk op www.notaris.site/prijzen-notarissen voor meer informatie.