Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

Je wil scheiden, maar je durft niet? Omdat je (denkt dat je) niet voor jezelf kunt zorgen. Bang bent dat je wordt weggestuurd uit Nederland. Dat je je kinderen niet meer kunt zien. Laat je niet bang maken. In Nederland helpt de overheid iedereen die financiële hulp nodig heeft. Wie niet kan werken heeft vaak recht op een uitkering. Wie te weinig verdient, kan van de overheid extra geld krijgen. Bij een scheiding hoef je niet bang te zijn voor geldproblemen.

Scheiden in Nederland

  • In Nederland heeft iedereen recht om te scheiden. Je hebt hiervoor geen toestemming van je partner nodig.
  • Na een scheiding kan je financiële problemen krijgen, doordat je minder inkomsten hebt. In Nederland bestaat daarom het recht op partneralimentatie. De persoon, vaak de vrouw, die minder of geen geld verdient, krijgt maandelijks een geldbedrag van de ex-partner. Dit zorgt ervoor dat de vrouw net zoveel geld heeft en kan uitgeven als tijdens het huwelijk. De partneralimentatie kan aangepast worden als de partner meer of juist minder gaat verdienen.
  • Als je niet genoeg inkomen hebt, moet je werken. Je kunt in Nederland geholpen worden met het vinden van werk via het UWV. Kan je niet werken of kun je het werken niet combineren met de zorg voor je kinderen? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Dit is een uitkering waarmee noodzakelijke kosten worden betaald, zoals eten en drinken, de huur, gas, water, licht en de ziektekostenverzekering. Vraag meer informatie bij de gemeente.
  • Wees niet bang dat je na de scheiding op straat terechtkomt. De rechter vindt meestal de dakloze situatie van een vrouw kwetsbaarder dan de dakloze situatie van een man. Ook als jullie kinderen hebben is de kans groot dat een rechter zal besluiten dat jij de huurwoning of de koopwoning krijgt, aangevuld met partneralimentatie om de kosten van het huis te kunnen betalen.
  • Heb je altijd voor je kinderen gezorgd? Dan is de kans groot dat je kinderen ook na de scheiding bij jou blijven wonen. Als het hoofdverblijf van de kinderen bij jou wordt bepaald, dan kun je kinderbijslag aanvragen voor je kinderen. Ook moet je partner kinderalimentatie betalen. Dat is een bedrag dat de partner die de kinderen verzorgt krijgt van de andere partner. De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van het inkomen van de ouder die moet betalen.
  • Het is niet waar dat je na je scheiding terug wordt gestuurd naar je land van herkomst. Heb je een Nederlands paspoort, dan ben je Nederlandse burger en kan je paspoort niet afgenomen worden. Heb je een verblijfsvergunning en woon je al lange tijd in Nederland, dan mag je ook in Nederland blijven als je gaat scheiden. Neem bij vragen of twijfels contact op met het Immigratie- en Naturalisatiedienst via 088 043 04 30 of juridisch loket bij jou in de buurt.
  • Als je gaat scheiden is het belangrijk dat je dingen kunt bewijzen, voor het geval je partner het bestaan ontkent. Houd daarom altijd bij welke bezittingen jullie hebben, ook in het buitenland, waar jullie bankieren, waar jullie een spaarrekening hebben, waar jullie een kluisje hebben voor kostbare spullen, hoeveel geld je partner verdient, welke andere inkomsten jullie hebben. Probeer op de hoogte te blijven van de financiële situatie van het gezin.
  • Ben je bang dat je partner jouw bruidsschat van je afneemt, zorg er dan voor dat je deze veilig hebt bewaard in een kluisje van een bank of een kluizenbedrijf waar alleen jij toegang tot hebt. Zorg ervoor dat je goud nooit wordt afgepakt, omdat het dan moeilijk wordt om te bewijzen waar het goud is.

Echtscheidingsconvenant en ouderschapslan

In Nederland heb je voor een echtscheiding een echtscheidingsconvenant nodig en als je kinderen hebt ook een ouderschapsplan. Dat stellen de advocaten op. Als partijen het eens zijn over deze overeenkomsten, dan kunnen jullie dit ondertekenen en kan de advocaat ook namens jullie een echtscheiding aanvragen.

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan rondom je scheiding. Hierin staat  bijvoorbeeld hoe alle bezittingen worden verdeeld. Wie het huis krijgt, wat er gebeurt met de spullen thuis. Ook staat de verdeling van de pensioenen tussen partijen vastgelegd en de verdeling van het vermogen (geld) van partijen. De partijen maken afspraken over partneralimentatie en kinderalimentatie en nemen dit op in het convenant. Met een goed en compleet echtscheidingsconvenant regel je de zaken goed en voorkom je problemen in de toekomst. In het echtscheidingsconvenant kun je ook je islamitische rechten opnemen. Bijvoorbeeld dat je partner jou tot drie maanden na de scheiding moet onderhouden. Bespreek met je advocaat wat belangrijk voor jou is. Hij kan je over de mogelijkheden vertellen.

Ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de kinderen. Bijvoorbeeld bij wie de kinderen gaan wonen na de scheiding. Hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Hoe de andere partner in contact blijft met de kinderen en op welke dagen de andere partner de kinderen ziet of bij zich heeft. Met een goed en compleet ouderschapsplan voorkom je problemen in de toekomst.

Helaas komt het voor dat partijen het niet eens kunnen worden met elkaar over het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Je kunt dan met je partner in mediation. Een mediator is een onafhankelijke deskundige persoon die partners helpt om in gesprek te gaan en samen tot goede afspraken te komen. Komen jullie er nog steeds niet uit? Dan beslist de rechter. Voor het ouderschapsplan staat het belang van het kind altijd voorop. De rechter kijkt eerst naar wat goed is voor het kind en dan pas naar wat de ouders willen. Als je kinderen hebt, blijf je als partners levenslang aan elkaar verbonden. Jullie zijn samen de ouders van de kinderen. Het is belangrijk en gezond voor je kinderen om ook na een scheiding activiteiten met het gezin te doen.

Stappenplan om te scheiden:

  • Vertel tegen je partner dat je wil scheiden. Als het mogelijk is geef je aan dat je goede afspraken wilt maken en zonder ruzie uit elkaar wil. Partijen die in goed overleg uit elkaar gaan, kunnen sneller en makkelijker scheiden. Je bent natuurlijk niet verplicht om het eerst met je partner te bespreken. Je kunt ook direct naar een advocaat stappen.
  • Je kunt niet zelf om een scheiding vragen bij de rechtbank, dat doet je advocaat voor je. Ook de partner van wie jij wilt scheiden, moet een advocaat regelen. Je kunt ook samen een echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. Hiervoor ga je niet apart naar een advocaat, maar samen. Om samen een echtscheiding aan te vragen, moet je het wel met elkaar eens zijn over de echtscheiding. Ook moeten er afspraken gemaakt zijn over de kinderen en het huwelijksvermogen. We raden je aan om je eigen advocaat te nemen. Wij zien namelijk veel huwelijksmigranten die samen met hun partner één advocaat hebben en die worden bedonderd door hun partner. Neem je eigen advocaat en zet nergens je handtekening onder zonder het eerst met je advocaat te bespreken. Het Juridisch Loket kan je helpen met het vinden van een advocaat bij jou in de buurt. Advocaten werken in Nederland tegen een uurtarief dat verschilt vanaf EUR 125,- tot wel EUR 350,- per uur. De overheid kan je helpen als je geen advocaat kan betalen. Aan de hand van je inkomen wordt bepaald hoeveel je zelf moet betalen.
  • Een advocaat heeft beroepsgeheim. Je kunt met alles bespreken. Dit blijft tussen jullie. Een advocaat kan je ook helpen met het aanvragen van een bijstandsuitkering. Als het nodig is kan een advocaat je doorverwijzen naar een blijf van mijn lijf huis, of hulp van de politie of kinderbescherming inschakelen.
  • De rechter heeft een beslissing genomen in een echtscheidingsprocedure en je bent het er niet mee eens? Dan kun je naar een hogere rechter. Als beide partijen het eens zijn met de beslissing, dan kunnen partijen in de gemeente waar ze zijn ingeschreven vragen om de echtscheiding in te schrijven. De echtscheiding is pas definitief, wanneer deze bij de gemeente is ingeschreven.
Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon