Je kunt sparen voor een vakantie, auto, maar ook voor onverwachte gebeurtenissen. Voor als er iets kapot gaat bijvoorbeeld. Het is slim om minimaal 10% van je netto-inkomen te sparen. Maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Wanneer je niet zoveel inkomsten hebt, kan het lastig zijn om geld te sparen. Vooral als je wordt onderdrukt door je partner of (schoon)familie.
Tips om te sparen:
- Maak een spaardoel en spaarplan: Waar spaar je voor? Hoe lang wil je sparen? Hoeveel geld moet je dan per week sparen? Het is bewezen dat je makkelijker kunt sparen als je een doel hebt.
- Deel jouw spaarplan ook met anderen: Zij kunnen voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft.
- Geen enkel bedrag, goudstuk of goudaccessoire is te laag om te sparen: Wanneer je wilt sparen is alles mooi meegenomen. Of het nu gaat om een euro per week of een tientje per maand. Dat maakt niet uit. Als je elke dag een euro opzij legt, heb je na een jaar 365 euro gespaard.
- Zet je spaargeld aan het begin van de maand opzij: Bereken hoeveel geld je kunt missen en zet dat aan het begin van de maand direct opzij.
- Laat je geld automatisch op een spaarrekening zetten: Krijg je je salaris op de 24ste van de maand? Laat jouw bank dan iedere 25ste van de maand automatisch een vast bedrag overmaken naar je spaarrekening. Dit regel je met online bankieren. Je hoeft nu dus niet meer zelf na te denken over sparen. Is er een maand dat het echt niet goed uitkomt om te sparen, dan kan je het bedrag terugstorten.
- Kijk naar je uitgaven: Is het moeilijk voor je om € 1,- per dag te sparen? Schrijf dan al je uitgaven op die je de afgelopen 3 maanden hebt gedaan. Welke uitgaven had je niet perse hoeven te doen?
- Gebruik een spaarpot: Wanneer je bent begonnen met sparen kan het helpen om je geld te zien groeien. Dat kan bijvoorbeeld door ergens in huis een spaarpot neer te zetten die van glas is gemaakt.
- Stiekem sparen: Heb je zelf geen inkomen en/of krijg je weinig geld van je partner? Probeer dan toch geld opzij te leggen. Probeer bij het doen van boodschappen wisselgeld achter te houden. Als je al flink wat wisselgeld hebt gespaard kun je het in een winkel verwisselen in briefgeld. Zet het geld vervolgens op je rekening.
- Automatisch sparen op je pinpas: Bij sommige banken kun je automatisch sparen met je pinpas. Je doet bijvoorbeeld boodschappen voor 21,25 euro. De bank haalt dan 22 euro van je rekening af. De 75 cent die overblijft, gaat automatisch naar je spaarrekening. Dit is een snelle en handige manier om te sparen. Vraag bij je bank naar de mogelijkheden.
- Verkoop spullen die je niet nodig hebt: Probeer het te verkopen via een vrijmarkt of via Marktplaats. Zo krijg je extra geld binnen dat je opzij kunt leggen.
- Doe een klusje voor geld: Je kunt op internet heel veel klusjes vinden waar je geld mee kunt verdienen. Al is het maar een paar uur per week. Zet het geld dat je verdient opzij.
- Check jaarlijks je spaargedrag: Kijk aan het eind van het jaar hoeveel geld je hebt kunnen sparen. Is het gelukt om elke maand een bepaald bedrag te sparen? Zo niet, misschien moet je het spaarbedrag wat verlagen en kijken of het dan wel lukt. Later kan je het bedrag altijd weer verhogen.
- Groepssparen: Vind je het moeilijk om te sparen? Begin dan met groepssparen. Kijk of er al een groepje in de buurt is of maak zelf een groepje. Bij groepssparen spreek je met je groepje, bijvoorbeeld 10 personen af, dat iedereen elke maand één persoon van het groepje 150 euro geeft. Dit kan ook een ander bedrag zijn. Iedereen is één keer aan de beurt. Wanneer jij aan de beurt bent krijg je 1350 euro in totaal. Wie het bedrag als eerste krijgt, wordt in de groep beslist. Je kunt ook lootjes trekken.
Spaargeld uitgeven
Wees niet te bang om het geld dat je spaart uit te geven. Het geld dat op je spaarrekening staat is bedoeld voor onverwachte kosten, reserveringsuitgaven of vakantie. Of welk doel je bedacht had. Gaat de wasmachine een keer kapot of heb je een nieuwe jas nodig? Dan kan je dit gerust van je spaarrekening betalen.