Gezinnen die familieleden, kennissen moeten helpen met geld, terwijl ze zelf met moeite rondkomen. Ouders die hun kinderen onder druk zetten om geld af te staan. Als je geld geeft uit eigen wil, in goed overleg met je partner of ouders is het geen probleem. Maar het komt vaak voor dat het wel een probleem is tussen vrouw/partner of kind/ouder. Dan is het belangrijk dat je erover praat en goede afspraken maakt.
Tips om met groepsdruk om te gaan:
Maak duidelijke afspraken met je partner over het helpen van familieleden met geld. Doe dit het liefst al voordat je trouwt.
Maak een tabel met inkomsten en uitgaven. Zet spaargeld opzij en houd rekening met onverwachte kosten. Wat blijft er over en hoeveel daarvan kan je missen? Word je onder druk gezet door je familie? Laat de tabel zien, zodat ze begrijpen dat je het geld niet kunt missen. Steek jezelf nooit in de schulden om anderen te helpen.
Bespreek samen met je partner wat jullie spaardoelen zijn. Willen jullie samen een huis kopen of een auto? Reken uit wat voor bedrag jullie hiervoor maandelijks opzij moeten leggen. Nu hebben jullie een doel waarvoor jullie sparen. Vraagt iemand om geld? Dan kun je vertellen dat jullie aan het sparen zijn voor jullie doel. Probeer ook je familieleden om je heen te aan te moedigen om geld te sparen en achter de hand te hebben.
Als je elke maand een vast bedrag geeft, dan gaan de ontvangers ervan uit dat ze dat altijd krijgen. Het beste is om alleen te helpen, wanneer iemand het echt nodig heeft. Bijvoorbeeld voor onderwijs, medicijnen, een begrafenis, enzovoort. En natuurlijk alleen als je het geld kunt missen. Wil je wel elke maand geld sturen naar een familielid? Dit hoeft niet altijd hetzelfde bedrag te zijn.
Dwing je kinderen niet om geld te geven. Het is mooi als je kind leert om anderen te helpen, maar bespreek dit dan eerst met je kind. In plaats van vragen om geld kun je ook iets vertellen over de situatie van je familielid. Wacht af of je kind uit zichzelf wil helpen. Wil hij of zij dat? Bespreek dan samen het bedrag. Zo blijft het leuk voor jou en je kind.
Stuur je geld naar een arm familielid? Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van geld, spullen te versturen zoals kleren, shampoo, enzovoort. Je koopt dan alleen dingen die afgeprijsd zijn. Je doet dit alleen wanneer je geld hebt en stuurt het op wanneer jij dat wil.
Vind je dat je partner te veel geld naar zijn familieleden stuurt en wil hij niet naar je luisteren? Misschien helpt het om iemand in te schakelen waar je partner respect voor heeft, zoals een kennis, vriend of imam.
Je kunt geldvragers ook doorverwijzen naar instanties. Deze instanties helpen mensen om zelf financieel redzaam te worden.
Houd je inkomsten geheim, zodat mensen niet bij jou aankloppen voor geld. Je hoeft niet tegen iedereen te zeggen hoeveel geld je hebt en verdiend. Zet je geld op je spaarrekening, zodat je er niet bij kan.
In bepaalde religies, zoals de islam, mag je als volwassen vrouw zelf weten wat je met je geld doet. Je hebt van niemand toestemming nodig. Dus ook je partner en/of schoon(familie) mag zich niet bemoeien met je uitgaven en niemand mag aan je geld komen. Spreek je familie hierop aan als ze je onder druk zetten.