Lees voor
verlaat site!
wis bezoek
meldpunt
taal

31 maart 2021

Aanstaande zaterdag wordt er op het Malieveld gedemonstreerd tegen femicide en het uittreden van Turkije uit het verdrag van Istanbul. De terugtrekking van Turkije uit dit verdrag is een vrijkaart voor geweld tegen vrouwen en LHBTI-ers. In geen enkel ander Europees land worden zoveel vrouwen vermoord als in Turkije. Vorig jaar werden zo’n 300 Turkse vrouwen vermoord. Dit jaar staat de teller al op 70. Ondanks de grote problemen rondom geweld tegen vrouwen en LHBTI’ers in Turkije, trok het land zich eerder deze maand terug uit het verdrag van Istanbul, een verdrag waarmee gendergerelateerd geweld bestreden wordt. 

Om femicide onder de aandacht te brengen, zowel in Nederland als in Turkije, is er zaterdag 3 april een demonstratie op het Malieveld. Met deze demonstratie steken we Turkse feministen en LHBTI-activisten een hart onder de riem. Ook staan we stil bij de vele Turkse slachtoffers van femicide met een paar minuten stilte. Bovendien zullen verschillende sprekers deze onderwerpen aansnijden, waaronder Kati Piri, Erdal Balci en Nazmiye Oral. De demonstratie vindt plaats om 13.30 op het Malieveld in Den Haag. Strijd met ons mee tegen geweld! 

Femicide is wereldwijd een gigantisch probleem. Naar schatting van de Verenigde Naties worden wereldwijd iedere dag 137 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner of familie. De strijd tegen femicide is dus van groot belang. Niet alleen in Turkije, maar ook hier in Nederland. Ook hier wordt vrouwenmoord in ruim de helft van de gevallen gepleegd door intimi. Bij mannen is dit slechts 4 procent. Gendergerelateerd geweld is ook in Nederland een systematisch en immens probleem. Onder andere huiselijk geweld, eergerelateerd geweld en genitale verminking maken ook hier vele slachtoffers. Geweld tegen vrouwen, inclusief femicide, is een specifieke vorm van geweld waarbij gender een fundamenteel component is. Een component dat door de Nederlandse wetgeving omtrent huiselijk geweld niet erkend wordt. De Nederlandse aanpak van geweld is genderneutraal, terwijl het geweld dit niet is. De Raad van Europa tikte Nederland al eerder op de vingers voor deze genderneutrale aanpak van huiselijk geweld. De maatschappelijke en economische ongelijkheid die wel degelijk ten grondslag ligt aan dit geweld, wordt in Nederland niet erkend. Het ontkennen van dit fundamentele aspect van geweld in Nederlandse wetgeving leidt tot ineffectiviteit en daarmee onnodig veel slachtoffers. Een gendersensitieve aanpak is letterlijk van levensbelang. 

Femmes for Freedom roept daarom de nieuwe regering en de Tweede Kamer op om te stoppen met de genderneutrale aanpak en een gendersensitieve aanpak van geweld te ontwikkelen om zo gendergerelateerd geweld in Nederland tegen te gaan. Wij doen hiervoor een aantal aanbevelingen: 

  • Vergroot het onderzoek naar preventie en interventie, met name in verband met intiem partnergeweld. 
  • Train en sensibiliseer het gezondheidspersoneel om de documentatie van gevallen van femicide en de omstandigheden eromheen te verbeteren. 
  • Train en sensibiliseer de politie om gevallen van femicide te identificeren en documenteren.
  • Versterk de bewaking en screening van femicide, eventueel door middel van het opstellen van een Femicide Watch. 
  • Versterk het toezicht, onderzoek, bewustzijn en de wetgeving van eerwraak. 
Deel, mail of print deze pagina
Facebook icon Twitter icon LinkedIn Icon E-mail icon WhatsApp Icon Print Icon